Mat

Förskolan har enastående möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt lägga grunden för hälsosamma matvanor hos våra barn. Genom att prioritera tillagningskök på vår förskola strävar vi efter att ge barnen en komplett matupplevelse där man kan följa processen från råvara till färdig rätt. När man upplever tillagningen på nära håll, känner dofterna och blir delaktig är det lättare att ta till sig det som serveras.

Vi har en kock med lång erfarenhet och en gedigen kunskap kring hur man skapar tilltalande mat som är god och näringsriktig likväl som smakfullt serverad. Ur ett miljöperspektiv ser vi stora vinster eftersom maten inte behöver transporteras. Matsvinnet kan minskas då tillagningen alltid kan anpassas utifrån det aktuella barnantalet och rester kan tillvaratas.
                                                                                                                                                                                                                                                                 Utöver själva maten fyller miljön där man äter en central funktion. Att sitta ner tillsammans barn och vuxna är en del av det pedagogiska arbetet och det är viktigt att måltiden får ta den tid som behövs. Barnen får själva ta mat vid en buffébänk och får på så sätt inflytande över hur de formar sin egen måltid.

Vår matfilosofi

Hos oss lagar vi mat med förnuft och kärlek. Kvalitet, näringsriktig, närproducerat, gärna ekologiskt och varierat är några viktiga nyckelord.

Maten görs från grunden och vi bakar vårt eget bröd. Matsedeln innehåller allt från svensk husmanskost till mat från spännande länder. Vi skapar temadagar efter årstider och händelser, exempelvis Nobelmiddag, mat över öppen eld och odling i grönsakslandet. Sedan våren 2016 har vi ett projekt som syftar till att öka medvetenheten kring andra länder och kulturer. Några dagar är barnen med i köket och hjälper Sanna tillaga och bjuda på en måltid som representerar det valda landet.

Vi lagar mat efter säsong och använder mycket grönsaker och frukt. Vi använder så mycket som möjligt osötade produkter och produkter utan smaktillsatser. Då vi lagar all mat på plats kan vi tillgodose specialbehov, såsom diabetes, allergier och vegetarisk kost. En dag i veckan serveras en vegetarisk rätt till alla, ”Gröna Måndagen”.

Kökets dörr är alltid öppen så att barnen kan titta in och prata mat med vår kock Sanna. Barnen får möjlighet att påverka menyn och kan komma med egna önskemål. Barnen är välkomna att ta del i matlagningen. De får då lära sig om hur viktig hygien är, se hur råvarorna ser ur från början, hur man vispar, mäter och väger. Allt för att göra barnen nyfikna och att våga prova på nya smaker. När barnen fyller år får de önska sin favoriträtt. Vi välkomnar även vårdnadshavare att ta en titt i köket och komma med idéer och önskemål.

Våra huvudleverantörer

Lillegården – köttprodukter

Fiskexporten - allt från Havet

Axfood snabbgross – det andra som behövs för att göra bra mat

 

Vår kock Sanna grillar korv tillsammans med barnen.

 

På vår gård har vi grönsaksodling där barnen får vara med att plantera och skörda. Sanna använder grönsakerna i matlagningen.

 

Barnen tar själva mat från buffébänken

 

 

Adress

Trönningebjärsvägen 4

432 92 Varberg

 

Telefon

Kontor/kök: 070-1030722

Pilen/Linden 070-1821710

Gläntan/Dungen 070-1030723

Öppettider

Måndag - Fredag

06.30 - 17.30